Ygs’ye nasıl çalışılmalı?


Ygs’ye nasıl çalışılmalı?

2017 yılında Ygs’ye 2 milyonun üzerinde kişi başvurdu.  Bu yoğun yarış içerisinden hedefi yüksek öğrencilerin sıyrılabilmesi için etkili bir ders çalışma yöntemi izlemeleri gerekiyor. Bu yöntem kişiden kişiye değişebilir ancak  bazı yöntemler çalışma sistemlerinde olmazsa olmazdır. Öncelikle Ygs öğrencileri sınavın bilincinde olup sınav sistemine hakim olmalılar, hayatlarını ve çalışmalarını düzene oturtup etkin çalışma yöntemlerini belirlemeliler, hedeflerine odaklanıp kendilerini motive etme yollarını öğrenmeliler.

YGS sınavı için test çözmenin önemi nedir?

 Ygs bilgi ölçmekten çok öğrencilerin yorum yeteneklerini ölçer, bu yüzden Ygs için detaylı konu çalışması yapmaktan ziyade test pratiği yapmak daha verimli olacaktır. Ygs öğrencilerin süre yetiştirme konusunda sıkıntı çektikleri bir sınav olduğu için öğrenciler düzenli olarak süre tutarak deneme çözmeliler. Ygs’de Türkçe bölümü paragrafta anlam ve sözcükte anlam ağırlıklıdır. Dil bilgisi konuları kısa zamanda öğrenilip biraz pratik yaparak soru kaçırılmayacak cinsten ancak paragraf ve sözcükte anlam detaylı konu anlatımına sahip olmadığı için fazlasıyla pratik istiyor. Bu sebeple öğrencilere önerim her gün düzenli olarak 20-40 arasında Türkçe sorusu çözmeleri bu bir günde 200 Türkçe sorusu çözüp 10 gün hiç Türkçe çözememekten daha verimli olacaktır. Sosyal bölümü için öğrenciler tarihte temel bilgilere hakim olmalı ve bu bilgiler üzerinden yorum yapabilmeli. Coğrafya soruları için harita çalışması yapmak öğrencilerin hem daha kolay ezber yapmalarını sağlayacak hem de sınavlarda çıkan harita sorularında zorlanmamalarını sağlayacak. Felsefe dersi için temel bilgilere anahtar kelimelerle hakim olmaları ve yorum yapabilmeleri gerekmekte. Matematik bölümü öğrencilerin işlem yeteneğini, problem çözme yeteneğini kısacası temel matematik konusundaki becerilerini ölçüyor. Bu yüzden öğrencilerin bol bol pratik yapmaları hızlı düşünmelerini sağlayacak ve işlem kabiliyetlerini arttıracak. Matematik bölümünde başarılı olmaları için öğrencilere kitap bitirmeleri ve deneme çözmeleri önerilir. Fen bölümünde teorik bilgiden çok öğrencilerin temel bilgilerle yorum yapabilme yeteneği ölçülür. Biyoloji ve kimyada temel bilgileri kullanıp deneyler üzerinde yorum yapmanız istenebilir, fizikte ise işlem ya da formül sorularına çok rastlanmaz onun yerine bilgiyi bilip bilmediğiniz sözel bir şekilde ölçülür.

Yanlış sorulardan korkmayın üzerine gidin.

Ygs’ye çalışırken deneme, test çözmek ve yapılan yanlışların doğrusunu öğrenmek çok önemli. Yapılan yanlışların konu dağılımı ile küçük konu tekrarları yapmak verimli olacaktır. Öğrenciler haftaya başlamadan önce haftalık planlarını yapmalı, gün gün hangi dersleri çalışmaları gerektiğini bir kağıda not etmeliler. Dersleri saatlere ayırmak pek verimli değil ancak bir gün içinde hangi dersi, hangi konuyu çalışacaklarını bilmek öğrencilerin düzenli çalışmasına destek olup eksik konu kalmamasını sağlayacaktır. Öğrencilerin haftalık planlarında kendilerine ayıracakları özel bir boşluk bırakmaları gerginliği azaltma ve dinlenme bakımından iyi olacaktır. Düzenli ve tertipli bir çalışma sonucunda hedeflediğiniz yere ulaştığınızda yaşadığınız mutluluk tüm yorgunluğunuza değecek bunu unutmayın.