Matematik korkusunu yenme


Matematik korkusunu yenme

Matematik neredeyse doğduğumuz andan itibaren hayatımızın her yerinde karşımıza çıkıyor fakat öğrencilerin matematikten korkmasına asıl sebep olan şey TEOG, YGS, LYS gibi sınavlarda karşılarına çıkması. Yüksek hedefleri olan bir öğrenci TEOG ve YGS'de mutlaka, eğer alanıysa LYS'de de matematik çözmeli, soru kaçırmamaya özen göstermeli. Günümüzde rekabet bu kadar fazlayken, sınava hazırlanan bir öğrenci sorumlu olduğu her ders için doğru çalışma yöntemleri izleyerek ellerinden gelen emeği vermeliler. Sınava hazırlanırken yapılan en büyük yanlışlardan biri derse karşı ön yargılı olmak, matematik de ön yargılı olunan derslerin başında geliyor. Bunun sebebi öğrencilerin bu derste başarılı olmak için kendilerini yetersiz hissetmeleri ve 'matematik zor' düşüncesi. Bu düşünce de korkuyu tetikleyen en önemli faktörlerden biri...

Matematik korkusunun nedenleri nelerdir?

Matematik, diğer derslerden farklı çalışma yöntemleri kullanarak başarı sağlanacak bir ders fakat öğrenciler bunu göz önünde bulundurmadan matematik dersine çalışıyor. Bu başarısız olmalarına sebep oluyor ve genel başarısızlık matematik sorularının puanını da arttırıyor.
Matematik, sürekli pratik yapılması gereken bir ders. Hızlı düşünmeli, hızlı çözüm üretmeli ve işlemleri hızlı yapmalısınız. Bu yüzden sürekli çalışmak gerekiyor. Öğrencilerin yapmayı en ihmal ettiği şey ise düzenli çalışmak. Genellikle sınav döneminde ders çalışıp kalan zamanlarda konu tekrarı ya da test pratiği yapmayan öğrenciler bıraktıkları yerden ders başarısına devam etmek istiyor ve eksik kaldıklarını gördüklerinde matematiğin zor bir ders olduğunu düşünüp matematik korkusu ediniyorlar.

Matematik korkusunun üstesinden nasıl gelinir?

Matematik çalışıp halledilip kenara bırakılacak bir ders değil, öğrenci matematik dersinde başarılı olmak istiyorsa sürekli bu ders için emek vermeli. Konu tekrarlarını ve soru pratiklerini ihmal etmemeli. Böylece daha hızlı düşünecek ve karşısına çıkan soruları daha çabuk çözecek. Matematik dersinde başarı elde ettikçe de öğrencilerin matematik korkusu geçecektir.
Öğrenciler matematik dersine çalıştıkları gün başarılı sonuç almayı bekliyorlar fakat matematik dersinde başarılı sonuç alabilmek için zaman gerekir. Öğrenciler genellikle çalışmalarının boşa gittiğini düşünüp pes eder ancak bu çok yanlıştır. Sabırla çalışmalı ve başarı için konuların oturması gerektiğini bilmeli öğrenci, böylece korkusu geçecek ve endişelendiği durumda kendini sakinleştirebilecek.

Bir derse ön yargılı olmak, dersi suçlamak, kendine inancını kaybetmek sınava hazırlıkta size hiçbir şey kazandırmaz. Eğer başarılı olmak istiyorsanız inat etmelisiniz ve eksik olduğunuz dersin ya da konunun üzerine gitmelisiniz. Her ders için farklı çalışma yöntemleri var, bu yöntemleri etkin kullanarak elinizden gelenin en iyisini yapmalısınız. Herkes her derste yüksek başarıya sahip değil, herkes her derste en iyi değil ama başarılı olanlar iyi olmadıkları konuların üstüne gidenler.