Piyasada YGS ve LYS için birçok kitap var ve öğrencilerin hepsini çözmesi mümkün değil. Kısıtlı bir zamanı olan sınava hazırlık öğrencileri kendileri için en verimli kaynakları kullanmak istiyor. Bazen arkadaşlarından duyarak, bazen öğretmenlerinin önerileriyle bazense kitapçıdaki satıcının önerisiyle kitaplar alıyorlar. Kimi zaman o kitapların bir testi çözülüyor ve kenara atılıyor.
Öğrenci kitap seçerken nelere dikkat etmeli?
Öncelikle her kitapta kolay, orta, zor olarak sorular dağılır ancak iki kitabı karşılaştırırken kolay kitap, zor kitap şeklinde karşılaştırabiliyoruz. Öğrenci sürekli kolay kitap çözerse kendini geliştirip düşünme yeteneğini arttıramaz ve ilerleyemez. Sürekli zor kitaplar çözen öğrenci de yapamadığı sorular karşısında hayal kırıklığına uğrar ve motivasyonunu düşürür. Bu yüzden öncelikle elimizdeki kitapların zorluk dağılımını iyi bilmeliyiz. Birden fazla kolay kitap çözmeye vaktiniz olmadığı gibi kolay kitaba da ihtiyacınız olduğunu bilmelisiniz çünkü sınavda kolay sorularda hata yapma oranı da çok yüksek.
Test çözerken öncelikle amacınız öğrendiğiniz konuyu pekiştirmek, bu yüzden çözdüğünüz testlerde farklı tarzda sorular olması sizi konunun her detayıyla test edecek ve her açıdan düşünmenizi sağlayacak. Kitap alırken testlerin içeriğine bakıp farklı soru tarzları olup olmadığını kontrol etmelisiniz.
Orta seviye kitaplar sınava hazırlıkta mutlaka çözülmesi gereken kitaplardır. Zor soruları da yapmak istediğinizi biliyoruz ancak orta seviye bir kitap çözmeden zor kitabı çözmeye çalışarak sağlam olmayan bir temele gökdelen inşa etmiş gibi olursunuz. Öncelikle konuyu pekiştirmeli, detaylarını biliyor ve uyguluyor olabilmelisiniz ki karşınıza çıkan zor soruyu tüm bilgilerinizi kullanıp çözebilseniz.
Zor test kitapları test çözme hızınızı arttıracak, karşınıza çıkan farklı tipte bir soruda hızlı düşünmenizi sağlayacak. Sınırsız vaktiniz olmadığı için zor test kitabını da muhtemelen birden fazla çözemeyeceksiniz bu yüzden kitapları incelemeli ya da güvendiğiniz öğretmenlere, arkadaşlarınıza sorup almalısınız. İyi düşünülmemiş sırf zor olsun diye hazırlanmış test kitapları sizi ilerletmez sadece vaktinizi yer.
Kaç tane kitap alınmalı?
Bunun için bir sayı veremem öğrenciden öğrenciye değişir ancak gerekenden fazla kitap almak öğrenciyi baskı altında hissettirebilir. Çözdükleri yeterli olsa da aldıklarını tamamlayamayacağını düşünen öğrenci kendini yetersiz hissedecektir. Bu yüzden başlangıçta sadece ilk adım için gereken kitaplar alınmalı ve ihtiyaç oldukça devamı alınmalıdır.
Test pratiği YGS ve LYS için çok önemli olduğundan daha çok test kitaplarına ağırlık vermek daha mantıklı. Güvenilir bir kaynaktan konu anlatımlı alınacak bir set öğrencinin konu öğrenmesi ve konu tekrarları için yeterli olacaktır. Zaten günümüzde internetten de her bilgiye anında ulaşmak mümkün.
YGS ve LYS ye hazırlıkta deneme çözmek hem kendini denemek hem de süre yönetimi açısından çok önemli bu yüzden deneme sınavlarının bulunduğu setlerden mutlaka alınmalı. Eğer mümkünse piyasanın başarılı birkaç kaynağının denemesi tecrübe edilmelidir. Bölüm denemeleri netlerinizi yükseltmek istediğiniz bir bölüm için çok verimli olacaktır. Süre tutarak üzerine gittiğiniz bu ders bir süre sonra size olumlu geri dönüş elbette yapacaktır.