Sınavlara çalışmaya ne zaman başlanmalı?


Sınavlara çalışmaya ne zaman başlanmalı?

Liseye girdiği andan itibaren öğrenciler üniversiteye giriş sınavlarını düşünmeye başlar. Bir çoğu ne yapması gerektiğini bilmez ve zamanının çoğunu ne yapması gerektiğini düşünerek geçirir. Zaman o kadar hızlı geçer ki bir anda 12. sınıf oluverirler, omuzlarına çok fazla yük binmiştir ve bu onlara büyük bir baskı yaratır. Şimdiye kadar YGS çalışmamış 12. sınıf öğrencilerin gözü korkmasın, zorlanmaya hazırsanız hedefiniz için yılmadan çalışmayı göze alıyorsanız hedefinize ulaşmamanız için bir sebep yok ancak liseye yeni başlamış öğrenciler ellerindeki fırsatı ve önlerindeki dolu dolu zamanı verimli kullansa çok iyi olur.

Liseye yeni başlamış öğrenciler ne yapmalı?

Biliyorum TEOG dan yeni kurtulduğunuzu ve liseye geçince rahatlamayı düşünüyordunuz, bir anda YGS de nereden çıktı? Gözünüz korkmasın, YGS sizin orta okulda öğrendiklerinizin üzerine 9. sınıf bilgilerinizi de ekleyip rahatlıkla yüksek başarılar elde edebileceğiniz bir sınav. Bu yüzden aslında en kolay çalışma 9. sınıfta olacak. 
Dersler bölündü, okulunuz, ortamınız, öğretmenleriniz, arkadaşlarınız değişti. Hemen bir günde adapte olamazsınız elbette ki ama adaptasyon sürenizi en az tutarak liseli olmanın bilincine varın ve geleceğiniz için bir şeyler yapmaya başlayın. Sizlere TEOG dönemindeki gibi yoğun bir çalışma önermeyeceğim, bu sene yapmanız gereken 9. sınıf konularını eksiksiz bir şekilde tamamlamak ve zaten bir sene boyunca pratiğini yaptığınız orta okul bilgilerinizi her zaman taze tutmak. Her gün bir saat çalışarak (ödevleriniz ve sınav döneminiz hariç) YGS yükünüzü ne kadar hafifleteceğinizi biliyor muydunuz? Okuldan döndükten sonra vaktinizin bir saatini 4 sene sonraki kendinize yardım etmek için ayırmak çok da zor olmasa gerek. Öncelikle her gün 15-30 dakikanızı o gün okulda öğrendiğiniz alan derslerinizi tekrar etmekle geçirin. O gün bitmiş bir konu varsa konu ile ilgili yaprak test ya da okulun ders kitaplarının ünite sonu testlerini çözebilirsiniz. Geriye kalan 45-30 dakikada aldığınız YGS kaynaklarından her gün bir dersin testlerini çözebilirsiniz. Eğer henüz daha işlemediğiniz konular varsa onları boş bırakın işledikçe dönüp onları da tamamlarsınız. Yaptığınız yanlışların da mutlaka doğrularını öğrenin. İkinci dönemden itibaren bir ya da iki ayda bir yapacağınız YGS denemeleriyle kendinizi ölçebilirsiniz

Ara sınıflar ne yapmalı?

9.sınıfını verimli geçirmiş bir öğrencinin 10. sınıfta YGS'ye tahminen bir saat ayırması yeterli olacaktır. Artık YGS konuları neredeyse tamamlanmış olduğu için öğrenci düzenli YGS denemeleri çözmeye başlayabilir. Her ay sonunda bir deneme yapıp sonuçlarını not etmek gelişiminizi takip etmeniz açısından da iyi olacaktır. Her gün seçtiğiniz iki YGS dersinden konu tekrarı yapıp test çözebilirsiniz. Yapılamayan soruların çözümünü öğrenmeyi unutmayın. Her gün bir test Türkçe çözmek, paragraf ve sözcükte anlam sorularında pratik kazanmanızı sağlayacak ve günde sadece 10 dakikanızı alacak ama 12. sınıfta faydasını kesinlikle hissedeceksiniz. Eğer 9. Sınıfı verimli geçiremediğinizi düşünüyorsanız, 9. sınıf konularının tekrarı ve orta okul bilgilerinizi unutmaya başladığınızdan çalışmanıza 1,5-2 saat eklemelisiniz ancak 10. sınıfı mutlaka verimli geçirmelisiniz.

11. sınıfta artık YGS denemelerinde üniversite sınavında hedeflediğiniz nete yaklaşmanız gerekiyor. YGS denemelerinde süre problemi yaşamamanız ve ayda 2 ya da 3 tane deneme çözüyor olmanız gerekiyor. Ek olarak bölüm denemelerine de başlayıp ders ders konu konu eksiklerinizi tamamlamaya çalışmalısınız. Eğer 9. ve 10. sınıfı verimli geçirdiyseniz 11. sınıfta YGS için her gün ortalama 1,5-2 saat ayırmak yeterli olacaktır ancak eğer istediğiniz netlere çok uzaksanız bu saati arttırmalısınız. Ayrıca günde 1,5-2 saatinizi 11. sınıf konuları ve 10. sınıf konularını tekrara ayırmalısınız. Bitirdiğiniz her konu için test çözmeyi ve yapamadığınız, eksik olduğunuz kısımları tamamlamayı unutmayın.