Her ebeveyn çocuklarının iyi bir eğitim almasını ister. Öğrencilerin iyi bir eğitim alabilmesi için kendilerine en uygun bir çalışma metodu çıkarması veya oluşturması gereklidir. Her öğrencinin farklı bir algılama ve kavrama özelliği olduğu için standart bir çalışma metodu hiç bir öğrencinin işine yaramaz. Burada önemli olan öğrencilerin kendilerini ve kapasitelerini çok iyi bilmesi gereklidir. Öğrenciler kendilerini kavrama ve anlama konusunda tecrübesiz ve yetersiz oldukları için bu tür çıkarım yapmaları çok zordur. Öğrencilerin kendilerini yönlendirecek bir rehber sayesinde kendi kapasitelerinin daha iyi farkına varacaklardır.
Etkili ders çalışma metodu, her öğrencinin daha başarılı bir eğitim alması için çok önemli bir faktör. Fakat doğru olarak kurgulanmış ve sadece o öğrenciye özgü çıkarılmış bir metot ile ancak başarı gelir.
Etkili ders çalışma metodu öyle hemen uygulayabileceğiniz veya da hemen tespit edip gerekeni yapacağınız bir metot değil. Her şeyden önce öğrenciyi tanımak ve varsa sorunları onları tespit etmek gerekli.
Etkili çalışma metodu geliştirmek için öğrenciyi önce tanımak gerekli.
Öğrenciyi tanımak demek öğrencinin hangi derse ve işe yatkınlığını tespit etmek demek aslında. Öğrencinin derslere olan yatkınlığı iyi tespit edilmelidir. Sadece öğrencinin o derse yatkınlığı ve o alanda başarılı olması tek başına yeterli değildir. Öğrenci başarılı olduğu ders ile ilgili bir alanda çalışmak istiyor mu? Bu durumun Türkiye de bir çok örneği mevcut. Bir çok kişi okuduğu bölümden veya yaptığı işten memnun değiller. Sayısal dersinde başarılı ama doktor olmak istemeyen bir kişiyi tıp fakültesini tercih ettirmek ne kadar doğru? İsteksiz olarak tıp fakültesini bitiren kişiden ne kadar etkili ve başarılı bir doktor olmasını bekliyoruz.
Ülkemizde YGS LYS gibi sınav sonuçlarına göre tercih yapıyoruz. Puanımız neye yeter ise o bölümleri tercih ediyoruz. Ama öğrenci gerçekten o bölümü okumak istiyor mu? Hiç bu soruları çocuklarımıza sormuyoruz. Sınavdan düşük alınca da bir işe yaramaz gözüyle bakmak ayrı bir sorun. Bu durumların bir çok sebebi var. Onları açıklamakta fayda var.
Çocuklarımızı hatalı yönlendirmemizin sebepleri neler?
1 - Aileler haklı olarak çocuklarının garanti işte çalışmasını isterler. Garanti işler genelde devlet dairesi ve piyasada iyi para kazanan bilindik işlerdir. Devlette garanti iş öğretmenlik, doktorluk, eczacılık ve halk arasında tabir edilen 657 ile tabir edilen devlet memurlukları. Özel sektörde iş imkanı da genelde mühendislik ve sayısal tabanlı bölümler. Şimdi bu duruma bakınca her aile çocuğunu doğal olarak sayısal bölüme zorluyor. Nedeni de daha önce belirttiğimiz gibi sayısal bölümün, eşit ağırlık ve sözel bölümlere oranla daha fazla iş imkanı olması. Peki soralım çocukların hepsi mi doktor olmalı ve mühendis olmalı veya da sayısalcı olmalı. Ya bu çocukların daha farkı bir bölüme ilgisi ve yatkınlığı varsa ne yapacağız. İşte tam olarak hangi işe veya bölüme yatkınlığı varsa onu tespit edip ona göre yönlendirmede bulunacağız.
2- Eğitim sistemindeki sıkıntılar ve donanımsız velilerin fazlalığı gibi faktörlerden dolayı öğrencilerimizin ne istediğini tespit edemiyoruz. Aslında öğrencilerimiz ile fazla ilgilenemiyoruz. Öğrencilerin ne istediğini tespit etmek için okullarda rehberlik bölümü var ama yetersizlikten dolayı işlevsiz durumda.
3- Öğrencilerin eğitim hayatı boyunca yönlendirmesini aileler yapar. Bu durumda ailelerin ne kadar donanımlı ve bilinçli ise öğrencilerde daha iyi eğitim alma fırsatını yakalıyor. Sadece iyi bir eğitim değil bilinçli bir şekilde istedikleri bölümlerde de okuma fırsatını yakalayıp kendilerini geliştiriyorlar.
Yukarıdaki sorunları tespit ettikten sonra öğrenciniz için en iyi olacağını düşündüğünüz iyi bir rehber öğretmeni ile görüşmeniz çok faydalı olacaktır. Rehber öğren sizlere öğrencilerinizin eğitimi ile ilgili çok fazla katkı sağlayacaktır. Öncelikle öğrencinin hangi alana yatkınlığını tespit etmekte fazlasıyla yardımcı olacaktır.
Rehber öğretmeni veya eğitim koçu öğrencinin nasıl çalışması ve yapması gerektiği konusunda rehberlik edecektir. Öğrenciyi daha iyi tanıdıkça öğrenci için daha iyi bir çalışma metodu geliştirmesine katkı sağlar.
Etkili çalışma metotları geliştirmek deyince aklınıza hemen reçete veya çözüm bulacağınız anlamına gelmesin. Öğrenci için önce sorunun ne olduğu tespit edilmeli. Öğrenciyi iyi bir şekilde anlayan alanında uzman birinden mutlaka yardım alın. En önemlisi çocuklarınıza mutlaka kulak verin çocuklarınız ne istiyor? Çocuklarınızın yaşayacağı hayata yön vermek yerine akıllıca destek olun. O zaman hem çocuğunuz hem de siz mutlu olun.