Sınava hazırlanan bir öğrencinin beslenme düzeni nasıl olmalı?


Sınava hazırlanan bir öğrencinin beslenme düzeni nasıl olmalı?

Sınava hazırlanırken öğrencilerinin dikkat etmesi gereken birçok unsur vardır. Bunlar arasında aslında gözden kaçan önemli bir unsur da beslenme düzenidir. Aldığımız besinler doğrudan günlük hayatımızı etkilediği gibi akademik hayatımızı da etkiler. Teog, Ygs, Lys gibi geleceğe yön veren sınavlara hazırlanırken öğrencilerin beslenme alışkanlıklarına mutlaka dikkat etmesi gerekiyor çünkü iyi bir beslenme alışkanlığı öğrenme ve uygulama becerisini önemli ölçüde arttırıyor.

Kahvaltı neden önemli?

Yoğun bir tempoda olduğu için öğrenciler çoğunlukla kahvaltı öğününü atlıyor ya da dışarıdan alınmış hazır gıdalarla bu öğünü geçiştiriyor. Bu hem sağlıklarını hem de başarılarını olumsuz etkiliyor. Kahvaltı protein içeren gıdalarla dolu olmalıdır çünkü protein beyin ve vücudun kusursuz işleyişinde önemli rol oynar. Yumurta protein bakımından oldukça zengindir, proteine en iyi oranda ulaşmak için yumurtayı haşlamak daha iyi bir seçenektir. Yüksek ısı ile hazırlanan yumurta içindeki protein bir miktar zarar görecektir. Enerji vermesi bakımından zeytin ya da zeytinyağı, reçel ve bal da abartılmamak koşuluyla tüketilebilir. Domates, salatalık da iyi olacaktır çünkü özellikle sınava hazırlanırken sebze ve meyveyi hayatınızdan eksik etmemelisiniz. Kahvaltı dolu dolu yapılmalıdır ancak yağlı ve ağır besinlerden de uzak durulmalıdır, bu güne yorgunluk hissi ile başlamanıza sebep olur.

Yemek öğünlerini atlamayın.

Hiçbir öğün atlanmamalı ve mutlaka ara öğünler yapılarak kan şekerinin düşmesi engellenmelidir. Sınava çalışan bir öğrenci hareketsiz bir yaşama sahip olabilir ancak yüksek oranda glikoz harcadığı da unutulmamalıdır. Öğünleri atlamak öğrencileri abur cubura iteceği için belli aralıklarla yeterli miktarda beslenilmelidir. A ve E vitaminleri stresi azaltmakta etkilidir. Öğle ve akşam yemeklerinde  ıspanak, havuç ve kuru baklagiller tüketmek faydalı olacaktır. B vitamini sinir sistemi ve hafızada önemli rol oynar. Sınav sürecinde güçlü hafıza çok önemli olduğu için B vitamini eksikliğine karşı öğrenciler dikkatli olmalıdır. B vitamini et ve balık ürünlerinde, yeşil yapraklı sebzelerde, kepek ve çavdar ürünlerinde fazla miktarda bulunur. Sınava hazırlanan bir öğrenci mutlaka haftada 2 kez balık ürünü tüketmelidir.

Ders çalışırken yemek yemek konsantrasyonu bozacağı için önerilmez ancak masada meyve tabağı olmasında bir sakınca yoktur. Meyvenin yanına birkaç ceviz, badem ve B12 bakımından oldukça zengin olan çekirdekli ya da çekirdeksiz kuru üzüm de konulabilir. Teog ya da Ygs, Lys öğrencisinin masasında su asla eksik olmamalı. Su öğrenciyi dinç tutacaktır. Sınav döneminde öğrencilerin beslenme konusunda yaptığı en önemli hatalardan biri bol miktarda çay, kahve ya da kola tüketmektir. Bu içeceklerin içinde bulunan kafein kalp atışını hızlandırır bu da strese, kaygıya, heyecana ve uykusuzluğa sebep olur. Onun yerine içinde C vitamini bulunan içecekler ya da sakinleştirici etkisi olan bitki çayları tercih edilebilir.