Özel okul mu devlet okulu mu?


Özel okul mu devlet okulu mu?

Tabi ki de bu sorunun tek bir cevabı yok. Fakat 3 farklı kategoride bu soruyu inceleyebiliriz. İlkokul, lise ve üniversite de özel okul ve devlet okulu arasındaki farklar değişebilirler bu yüzden bu üç farklı dönemi ayrı ayrı değerlendirmek gerekir.

İlkokulda özel okul mu devlet okulu mu tercih edilmeli?

İlkokul öğrencisi için ilk öğretmenleri çok büyük önem taşıyor. Bu yüzden öğretmenlerin iyice araştırılması gerekmekte. Adı duyulmuş pahalı bir özel okulun öğretmenleri iyi olacak diye bir kural yok. Asıl anahtar nokta burada araştırma olacaktır. Eğer gönderebileceğiniz özel okulların öğretmen kadrosundan emin değilken, devlet okulunun öğretmeninin iyi olduğundan eminseniz öğrencinizi devlet okuluna göndermek daha mantıklı bir seçim olacaktır. Fakat tabi ki de tek şart öğretmen değil. Maddi külfet de çok büyük etken olabilir. Senelik 10 000 TL - 30 000 TL arası sadece okul için vermeye tabi ki de herkesin gücü yetmez. Gücü yetenlerin de büyük bir kısmı için yüksek bir miktar olduğu için parayı vermek yerine eğitimlerinde arada fazla fark yoksa devlet okulunu tercih edebilirler. Ve tabi ki de her özel okul her devlet okulundan iyidir diye bir durumda söz konusu değil. Velilere bu konuda çok iş düşüyor özellikle ilkokul seçiminde. Henüz çocuklar hiç bir şey bilmezken onların kişiliklerinin gelişiminde çok önemli rol oynayacak ilkokul ortamı ve öğretmenlerini araştırması gereklidir. Ortamlardaki farklılıklarda bu seçimi etklilemeli. Göndereceğiniz devlet okulunun çevresi çok kötüyse imkanlarınızı zorlayıp özel okula yazdırmanız akıllıca olacağı gibi markalara takıntılı, güzel ve zengin görünmeyi bilgili olmaktan daha fazla önemseyen bir ortama sokmak yerine devlet okuluna yazdırmak akıllıca bir hamle olacaktır. Yani tek bir cevabı yok ama velilere kesinlikle çok fazla iş düşüyor bu konu hakkında.

Lisede özel okul mu devlet okulu mu tercih edilmeli?

Lise öğrencileri için iş biraz daha değişiyor tabi ki de. Tam ergenlik dönemi olan lise döneminde çocuklar genel olarak arkadaşlarından öğretmenlerinden etkilendiğinden çok daha fazla etkilenecektir. Burs imkanları lise öğrencileri için TEOG dan aldığı başarı ile doğru orantılı olarak artmakta. Fakat iyi bir devlet lisesini kazanan öğrencinin burs kazandı diye özel liseye gitmesi mantıksız bir hareket olacaktır. Öğrencinin seçeneklerini öncelik sırasına göre öğrenci ortamı, üniversite kazandırması ve öğretmenleri araştırarak bu konuda seçim yapmalı.

Üniversitede özel okul mu devlet okulu mu tercih edilmeli?

Üniversite öğrencisi için ise para durumu çok önemli bir kriter üniversite seçmek için. Sadece üniversiteye verilen para değil aynı zamanda üniversiteden mezun olduktan sonra kazandırabileceği parada çok önem kazanıyor. Üniversitelerin öğrencilik yıllarında verdiği imkanların dışında mezunlarına sağladıkları bağlantılar ve imkanlar öğrencilerin bütün hayatlarını direk etkileyebilir. Ayrıca herkes üniversiteyi kendi şehrinde kazanamayabilir. Bu durumda eğer fırsatlar birbirine yakınsa şehir dışında öğrenci okutmak özel üniversitede okutmaktan pahalıya gelebiliyor.

Özet olarak bu sorunun tek bir cevabı yok. Devlet okulu ya da özel okul diye ayırmak yerine belirlenecek önemli kriterler ile yapılacak araştırma ile karar verilmesi gerekmektedir.