Eğitim hayatımız boyunca yapılan sınavlar


Eğitim hayatımız boyunca yapılan sınavlar

Belki de okul yaşantısının en güzel yılları Okul Öncesi Eğitim yıllarıdır. Orada rekabet, sınav olmadan oyun yoluyla öğrenir çocuklar. Anaokulundan sonra çocuklar asıl yarışa giriş yaparlar. Sınavlar birinci sınıftan başlamasa da artık ikinci sınıfta “Okulistik, Derece Belirleme Sınavları” gibi sınavlarla çocuklar arasındaki rekabet başlangıç işaretini verir. Aileler çocukları dördüncü sınıfa diğer çocuktan daha iyi olsun diye özel dersler aldırmaya, kurslara göndermeye başlar. Ortaokula geldiğimiz de işte hayatımızı etkileyen ve bitmeyen sınav silsilesine giriş yapmış bulunuruz.

Sınav dolu bir gençlik yılları.

Hayatımızın ilk başlangıç sınavı TEOG; bu sınavdan alınan puanlarla çocuklar gidecekleri liseleri belirlerler. Bu sınav 8. Sınıfta iki aşamalı yapılır. Birinci sınav okulun ilk döneminde yapılırken ikinci sınav okulun ikinci döneminde yapılmaktadır. 8. Sınıfın sonunda lise tercihi için puanlar hesaplanırken 6. 7. 8. Sınıf notları ve TEOG sınavında aldığı puanlar göz önünde bulundurulmaktadır.

TEOG sınavından sonra hayatımıza yön veren hangi bölümü tercih edeceğimizi belirleyen diğer önemli sınav geliyor. Bu sınavlar da TEOG gibi iki aşamada yapılıyor. Birincisi YGS, ikincisi ise LYS olarak adlandırılıyor. Bu sınavları gözümüzde her ne kadar büyütsek de aslında onları kazanmak zor değil. Tüm sıkıntı bu sınavlara hazırlanırken çok büyük baskı altında hissediyoruz. Yoğun bir dikkat ve düzenli çalışma sonrasında yüksek puan alıp hayalinizdeki bölümü okuyabilirsiniz.

Sonunda Üniversitemizi de kazandık ve oradaki sınavları da geçtik tüm sınavlar bitti derken aslında yeni sınavların kapısını açmış oluyoruz. Okuduğumuz bölümde ya da başka bir bölümde uzmanlaşabilmek için başvurulara başlıyoruz. Bu başvurular için belli ön koşul olan sınavları var. Bunlardan biri ALES yüksek lisans için alanına göre girilen bir sınav olmakla birlikte içerik olarak iki aşamalı sayısal ve sözel bölüm bulunmaktadır. Yüksek lisans için gerekli olan diğer bir sınav da YDS’dir. YDS ise e- YDS ve yazılı olarak ikiye ayrılmaktadır. Buralardan aldığın puanlar, okul puanın ve mülakat puanınla beraber yüksek lisansına başlaya biliyorsun.

ÖSYM’nin hazırladığı sınavlar yalnızca bu kadar değil tabi ki. Hayatımızın her dönüm noktasında girdiğimiz daha bir sürü sınav türü var.(TUS, DUS,KPSS,DGS vb.) Bu sınavlar aslında biz ne kadar stres dolu düşünsek de kişileri eleme açısından önemlidir. O nedenle sınavlara hazırlanırken olabildiğinde stresten uzak ve verimli çalışmalar yapmalıyız.