Dikkatimizi yoğunlaştırmak için neler yapmalıyız?


Dikkatimizi yoğunlaştırmak için neler yapmalıyız?

Günümüzde en muzdarip olduğumuz konu çocuklarımızda yaşanan dikkat eksiliği diyebiliriz. Uzmanlar bu konu üzerinde yoğun çalışmalar yapmaktadır. Aslında gözümüzden kaçan nokta bu dikkat eksiliğinin sadece çocuklarda değil yetişkinlerde de büyük ölçüde artmış olmasıdır. Bizler de artık kitap okurken odaklanma problemi yaşamaktayız. Bunun sebebi büyük ölçüde kullandığımız teknoloji olarak kabul görmektedir. 

 

Peki bu dikkat eksikliği çocuklarımızın okul yaşantısını ne derecede etkilemektedir. Biliyoruz ki tablet, telefon gibi elektronik aletler 3 saniye de bir farklı bir uyarıcı göndermektedir. Sınıf içerisinde ki uyarıcılar bu kadar hızlı bir değişim göstermediğinden çocuklarınızdan sık sık okulda sıkıldığını duyabilirsiniz. Bu durum bazı okullarda akıllı tahta getirilerek biraz da olsa çocukların okula adapte olmasını kolaylaştırmıştır diyebiliriz. 

 

Aslında günümüzde ayak bağı olmuş dikkatini toparlayamama probleminin çözümü sizde bulunmaktadır. Ailece ya da sosyal ortamda geçirilen sohbetlerden bahsediyorum. Çocuk ders çalışırken sizlerde kitap okursanız onların daha rahat adapte olmasını sağlayabilirsiniz. Tablet, telefon gibi teknolojik aletleri yaşantınızda minimum derecede kullanırsanız bu durumu minimum seviyeye indirebilirsiniz. 

 

Bizler de eğitimci olarak çocukların çok stres verici sınavlardan geçtiğinin farkındayız. Bu nedenle onların dikkatini yoğunlaştırarak çalışmalarına oldukça önem veriyoruz. Çocukların var olan dikkatini arttırabilmesi için yapılması gerekenleri üç madde altında toplayabiliriz.


Dikkat eksikliğini düzeltmek için neler yapılmalı? 


1.  Öncelikle dikkat yoğunluklarını göz önünde bulundurarak çalışma sürelerini belirliyoruz. Sonrasında odaklanmayı öğrendikçe süreleri uzatıyoruz. Bu sayede çocuklar hem verimli çalışıyor hem de kendilerine olan inançları artıyor.


2.  Önem verdiğimiz diğer bir nokta da kitap okumalarını sağlamak. Kitapları çocukların ilgi alanlarına göre seçmek onların dikkat seviyelerini arttırmak için oldukça önemlidir. Okudukları kitap sayesinde çeşitli olay sıralamalarını içselleştirip bağlantı kurmalarına destekte bulunacaktır. Kitap okuma etkinlikleri arttırıp teknolojik aletlerden uzaklaştıkça dikkat sürelerine de önemli bir artış gözlemlenecektir.


3.  Son olarak da tablet ve bilgisayar oyun oynama vaktini azaltmak çocukların odaklanma süresini arttıracaktır. Bunun yanı sıra kullanım amacını değiştirmek de çocukların dikkatini derse vermesine yardımcı olacaktır. Ders çalışırken sıkılmış, dikkati dağılmış bir çocuğu çalışmaya zorlamak yerine on dakikalık kısa bir tablet ya da telefon molası verilebilir.