Sınav stresini nasıl yeneriz?


Sınav stresini nasıl yeneriz?

Teog, Ygs, Lys geleceğimizi belirleyen sınavlardan birkaçı. Geleceğe yön veriyor ve hayatlarını şekillendiriyor olması öğrencilerin baskı altında hissetmesine sebep oluyor. Stres belirli bir ölçüyü aştıktan sonra öğrencinin hem sağlığını hem de başarısını olumsuz etkiliyor. Stresten kurtulma yolları her öğrenci için farklı sonuçlar doğurabilir, bir öğrenci izlediği metotla kendisine zarar veren stresten kurtulmuşken bir başka öğrenci için hiçbir şey değişmemesi gayet normaldir.

Öncelikle öğrenci kendisini tanımalı ve ona göre metot tercih etmelidir. Gerekirse bir uzmandan destek almaktan da kaçınmamalıdır.

Stres zararlı gibi görünse de aşırı olmadığı müddetçe öğrencinin başarısına katkı sağlar, kısacası sınavlara hazırlanan bir öğrencinin tamamen stressiz olması da onun için zararlıdır. Çünkü stres öğrencinin çalışma güdüsünü arttırır. Bu sebeple normal miktardaki stresten korkmamalısınız. Ancak aşırı stres öğrencinin öğrendiğini uygulama başarısına zarar verdiği gibi vakti verimli kullanmasını da olumsuz etkiler. Yüksek baskı altında öğrencinin öğrenme verimi de düşeceği için motivasyonu da olumsuz etkilenir. Stresin kontrol altında tutulması sınav başarısını doğrudan etkilediği için önemlidir.

Sınav stresini yenmek için kendinize güvenin!

Sınavın öğrenci hayatına yansıması hemen hemen her öğrenci için farklıdır ancak bazı metotlar birçok öğrencide başarılı geri dönüş almıştır. Örneğin öğrenci sınava giren herkesin kendisiyle aynı baskı altında olduğunu bilmeli. Aynı yaş aralığındaki öğrenciler aynı beklentilerle sınava giriyor ve hedefi olan her öğrencinin sınavdan beklentileri yüksek. Bunun dışında sınav stresi yaşayan öğrencilerin çoğunlukla sınavı daha fazla ciddiye alan öğrenciler olduğunu göz önünde bulundurursak Teog, Ygs, Lys gibi sınavlar öğrencilerin verebileceklerinden fazla emek bekleyen sınavlar değil. En önemlisi sınavı gözde büyütmeden Türkiye'nin her bir köşesindeki öğrenciye hitap etmek zorunda olduğunu unutmadan sınava hazırlanmaktır. Sınav baskısı altında olumsuz düşüncelere kapılmak hem vaktinizi çalar hem de motivasyonunuzu düşürür ve sınava hazırlık sürecinde aslında en önemli şey motivasyondur. Bir diğer öneri de olabilecek kötü ihtimalleri kafasında sürekli kurup stres yaşayanlar için, bir kez ciddi bir şekilde zamanınızı ayırın ve sınav sonucunuzun geleceği puan ya da sıralama aralıklarını teker teker hesap edip sonucunda ne olacağını düşünün. Beklediğinizden iyi gelirse tercihiniz ne olur, beklediğinizden kötü gelirse tercihiniz ne olur ve beklediğinizden çok daha kötü gelirse nereyi tercih etmelisiniz? Bunları düşünüp karar vermek en fazla 1 saatinizi alacaktır ancak karara bağladıktan sonra bir daha karamsar düşüncelere daldığınızda kendinize verecek cevabınız olacak ve kendinizi kısa sürede toparlayacaksınız.

Hayatta sizden değerli hiç bir şey yoktur.

Sınav hayatınızın bir parçası ama hayatınızın tamamı değil bunu unutmamalısınız. En kötü ihtimalde bile eğer isterseniz hayatta istediğiniz pozisyonda olabilirsiniz. Eğer emek veriyorsanız kendinize güvenmek hakkınız.  Kendine güvenmek de sizleri elde etmek istediğiniz başarıya bir adım daha yaklaştıracaktır.